Kentekenplicht landbouwvoertuigen

Per 1 januari 2021 geldt de nieuwe kentekenplicht voor landbouwvoertuigen. U krijgt beperkt de tijd om uw landbouwvoertuigen met een registratieplicht te laten registreren bij de RDW. U heeft hier 1 jaar voor. Als u uw landbouwvoertuig al heeft geregistreerd en u wilt er harder dan 25 km/u mee gaan rijden, dan zult u per direct een kentekenplaat moeten voeren. Van de Burgwal is RDW-erkend kentekenplaatfabrikant: we helpen u graag verder met de kentekenplaten voor uw landbouwvoertuigen, zodat uw voertuigen voldoen aan de nieuwe regelgevingen die 1 januari 2021 ingaan. Op deze pagina leest u meer over onze dienst, maar ook over de nieuwe regels, de aankomende conversieperiode en wat u in de nabije toekomst concreet moet doen.

Laat uw kentekenplaat maken bij Van de Burgwal

Bij Van de Burgwal kunt u ieder formaat kentekenplaat laten maken. Als RDW-erkend kentekenplaatfabrikant voldoen we aan alle eisen en mogen we zelf kentekenplaten voor uw landbouwvoertuig direct fabriceren. Laat ons uw kentekenplaten maken en profiteer van:

  • Nieuwe kentekenplaat binnen 5 minuten gemaakt
  • Meer dan 30 jaar ervaring
  • RDW-erkend kentekenplaatfabrikant
  • Ook op zaterdag dag geopend

Met betrekking tot de afgifte van deze kentekenplaten gelden dezelfde regels als de afgifte van reguliere kentekenplaten. Enkel op fysiek vertoon van kentekencard (of bedrijfsvoorraadpas) in combinatie met legitimatie van de afhaler mogen we u een kentekenplaat afgeven.

Laat uw kentekenplaat maken bij Van de Burgwal

De registratieplicht geldt voor alle landbouw- of bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid (afgekort MMBS) die 6 km/u of harder gaan en alle landbouw- of bosbouwaanhangwagens en getrokken uitrustingsstukken van boven de 750 kg die 25 km/u of harder gaan. Voor de landbouwvoertuigen geldt een aantal uitzonderingen op de registratieplicht:

  • Voertuigen die op eigen terrein blijven en dus geen gebruik maken van de openbare weg
  • Voertuigen die geen hogere constructiesnelheid hebben dan 6 km/u
  • Voertuigen die smaller zijn dan 1.30 meter waarvoor een T-rijbewijs geen vereiste is. Hieronder vallen: vegers, sneeuwruimers, grasmaaiers, vorkheftrucks, fruittreintjes (geen grapje), 1-assige motorvoertuigen en specialistische voertuigen als asfaltfreesmachines, asfaltwalsen, meeneemheftrucks en asfalteermachines.

Wat houdt de registratie in?

Wanneer de nieuwe wet ingaat heeft u beperkt de tijd om uw voertuigen te registreren bij de RDW. Dat moet u zelf doen via de website van de RDW. De volgende zaken registreert u:

  1. VIN: het voertuigidentificatienummer
  2. Merk
  3. Handelsbenaming
  4. Type (indien bekend)
  5. Nationale voertuigomschrijving (alleen voor MMBS)
  6. Europese voertuigcategorie
  7. Bouwjaar
  8. Maximumconstructiesnelheid
  9. Brandstof
  10. Vermelding of het voertuig is voorzien van een GV-kenteken (Grens Verkeer)

De datum eerste toelating is altijd 30-06 van het betreffende bouwjaar. Aan de hand van de datum eerste toelating bepaalt de RDW of u wel of geen historische kentekenplaat mag voeren. Ook uw oldtimertrekker mag straks oud blauw voeren.

Voor welke voertuigen geldt een kentekenplicht?

Met deze nieuwe regelgeving gaat er per 1 januari 2021 een zogeheten conversieperiode in, wat inhoudt dat er een vastgestelde tijd is ingelast om de overgang te regelen.

Voor welke voertuigen geldt een kentekenplicht?

Tijdens deze conversieperiode geldt een aantal regels. We zetten ze voor u op een rij:

  • Als u met uw landbouwvoertuig harder dan 25 km/u wilt rijden, moet u gaan rijden met een kentekenplaat aan de achterzijde van het voertuig.
  • Tot 1 januari 2025 hoeft u, wanneer u op de openbare weg niet harder dan 25 km/u rijdt, nog geen kenteken te voeren met uw landbouwvoertuig. Ook niet als u bij de registratie heeft vermeld dat het voertuig harder dan 25 km/u kan.
  • Gaat u naar het buitenland met het voertuig? Dan is een kentekenplaat verplicht.
  • Nieuw voertuig? In dat geval moet u altijd een kentekenplaat voeren, ongeacht de snelheid van het voertuig.

Vanaf 1 januari 2025, na de conversieperiode

Na deze datum bent u verplicht bij alle geregistreerde voertuigen een kenteken aan de achterzijde te voeren.

Herken het voertuig aan het kenteken

Leuk om te weten is dat alle kentekens voor de trekkende voertuigen gaan beginnen met een 'T'. Getrokken voertuigen krijgen een kenteken beginnend met een 'L'.

Welk type kentekenplaat krijgen trekkende voertuigen en mobiele machines?

Voor voertuigen waarmee u sneller dan 25 km/u wilt rijden, krijgt u een gele kentekenplaat met EU-logo. Om het kenteken passend te maken op uw voertuig, kunt u kiezen uit drie verschillende afmetingen: het lange model (52x11 cm), het vierkante model (34x21 cm) of het kleinere 'motor' model (21x14,3 cm).

Voor de voertuigen die onder de 25 km/u blijven, heeft u tot 1 januari 2025 geen kentekenplicht.

Welk type kentekenplaat kan ik krijgen voor getrokken voertuigen en aanhangwagens?

Voor getrokken voertuigen en aanhangwagens waar u harder mee wilt rijden dan 25 km/u gelden dezelfde keuzes qua afmetingen voor de kentekenplaat als bij de trekkende voertuigen en machines. U kunt hier dus ook kiezen uit het lange model (52x11 cm), het vierkante model (34x21 cm) of het kleinere 'motor' model (21x14,3 cm).

Wanneer u met getrokken voertuigen of aanhangwagens onder de 25 km/u blijft, geldt er tot 1 januari 2025 geen kentekenplicht. Na die datum voert u een witte kentekenplaat met daarop het kenteken van het trekkende voertuig.

Ik heb al een GV-kenteken (Grens Verkeer)

Beschikt uw voertuig al over een GV-kentekenplaat? Dan blijft dit ongewijzigd. Het enige wat er verandert is dat de kentekencard het papieren GV-kentekenbewijs vervangt, zodat tenaamstelling mogelijk wordt.

Donkerblauw kenteken voor trekkende voertuigen

Als uw voertuig geregistreerd staat met een bouwjaar van vóór 1978, dan mag u blauwe kentekenplaten voeren. Let wel dat het kenteken dan sidecode 11 krijgt.

Handelaarskentekenplaten

Vanaf 1 januari 2021 komen er voor trekkers en aanhangers twee aparte handelaarskentekens. We mogen dan per kenteken maximaal drie verschillende kentekenplaten afgeven: één lang model, één vierkant model en één motor model.

Nieuwe voertuigen hebben direct een registratieplicht

Per 1 januari 2021 zijn nieuw verkochte voertuigen direct registratieplichtig één verplicht om een kentekenplaat te voeren. Dit is van toepassing op alle nieuw verkochte landbouwvoertuigen, bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken, ongeacht de maximumsnelheid.

Stappenplan kentekenplaten

Hoe gaat het geheel nu in de praktijk in zijn werk? Volg het onderstaande stappenplan:

  1. U als eigenaar van het voertuig vraagt de registratie aan bij de RDW. Daarna identificeert en verifieert de RDW het voertuig.
  2. Vervolgens vraagt u bij de RDW de tenaamstelling aan.
  3. De RDW stuurt u uw kentekencard.
  4. Nu kunt u uw kentekenplaat laten maken. Dat kan alleen bij een erkende kentekenplaatmaker, op vertoon van de kentekencard één uw legitimatie.

Heeft u nog vragen?

Als u nog vragen heeft over het fabriceren van kentekenplaten voor uw landbouwvoertuigen of over de nieuwe regelgeving, dan horen we dat graag. U kunt contact met ons opnemen door de bellen naar 0320-262071 of een e-mail te sturen naar info@vandeburgwal.nl. U kunt ook ons contactformulier invullen, dan nemen we na ontvangst zo snel mogelijk contact met u op.