FAQ

Mistlamp

Moet een aanhangwagen een mistachterlicht hebben?
Een aanhangwagen, caravan, of vouwwagen met een toegestane maximum massa van maximaal 750 kilo moet 1 of 2 mistachterlichten hebben. Heeft het voertuig dat de aanhangwagen trekt geen mistachterlicht, dan hoeft de aanhangwagen ook geen mistachterlicht te hebben. Is de maximum massa van de aanhangwagen meer dan 750 kilo, dan geleden er andere regels. Leest u hieronder verder.

Aanhangwagens met maximum massa van meer dan 750 kilo.
Een aanhangwagen met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kilo moet 1 of 2 mistachterlichten hebben, als op het kentekenbewijs een datum eerste toelating is vermeld van na 31 december 1997. Is de aanhangwagen voor die datum toegelaten tot de weg, dan is een mistachterlicht niet verplicht.

Mistachterlichten aanhangwagen aan.
Heeft het voertuig dat de aanhangwagen trekt 1 of 2 mistachterlichten, dan hoeven alleen de mistachterlichten op de aanhangwagen te branden. De bediening van de mistachterlichten moet dan wel plaatsvinden via een schakelaar in het trekkende voertuig.

Fietsendrager is geen aanhangwagen.
Een fietsendrager valt niet onder de categorie aanhangwagen en hoeft dus geen mistachterlicht te hebben.

 

Kentekenbewijs

Sinds 1 januari 2014 bestaat het kentekenbewijs uit een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) en een Tenaamstellingscode. De kentekencard moet u bij u hebben als u met het voertuig rijd. De tenaamstellingscode code heeft u alleen nodig bij overschrijving van het kenteken en bewaart u thuis. De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers en ontvangt u gedeeltelijk bij het op naam zetten (eerste 4 cijfers) en gedeeltelijk als u de kentekencard ontvangt (laatste 5 cijfers).

Tot 1 januari 2014 bestond het kentekenbewijs uit deel IA, deel IB en deel II. Deel 1A was het voertuigbewijs en moest u altijd bij u hebben net als deel IB, waar de tenaamstellingsgegevens op stonden. Deel II was het overschrijvingsbewijs en had u alleen nodig bij een overschrijving. Deze bewaarde u thuis op een veilige plaats

Bij het kopen of verkopen van een voertuig heeft u de ketekencard en bijbehorende tenaamstellingscode nodig of het deel IB en DeelI.

Verkoop van uw eigen aanhangwagen of caravan.
Als u uw aanhanger of caravan verkoopt, moet u ervoor zorgen dat dit voertuig op naam van de koper wordt gezet. U ontvangt zelf dan een vrijwaringsbewijs. Wordt de aanhanger of caravan niet op de naam van de koper gezet, dan blijft u aansprakelijk voor de voertuiggebonden verplichtingen en eventuele bekeuringen.